Een pan vol paella doet je vrijwel meteen denken aan Spaanse pleintjes en grote dorpsfeesten. Voor een paella kook je paella rijst, maar een risotto- of gewone rijst kan ook. Je mengt deze met chorizo, doperwten en andere groenten en je hebt een heerlijke paella. Voor een echte paella laat je hem aan het eind even doorgaren zodat de bodem een kleine krokante korst geeft. Dat geeft een heerlijke smaak in dit rijst gerecht.

Paella is een Valenciaans en Spaans gerecht dat werd bedacht langs de kustlijn van Albufeira. Je zou het, maar laat ze het niet horen, wellicht de risotto van Spanje kunnen noemen. De gele rijst wordt gekookt in bouillon en verder aangevuld met onder andere tomaat, zeevruchten en kip.

Origineel hoort de paella bereid te worden op een open vuur op houtskool. Klinkt dat allemaal wat intimiderend? Geen paniek. Met deze specerijenmelange met onder andere gerookte paprika, anijs, knoflook en dragon maak je ‘m ook thuis heel makkelijk na. Een dampende pan vol ziltige, frisse en iets gerookte tonen; dat is het beste van de Spaanse kustlijn, maar dan heel eenvoudig en zonder al te veel moeite. Zo wordt paella ook een maaltijd voor doordeweekse avonden.

Deze kruidige specerijenmix neemt je mee naar warme zomeravonden in Spanje.