Peper is over de hele wereld één van de meest gebruikte specerijen. Het geeft een scherpe, pittige smaak die in ontelbare gerechten al eeuwenlang z’n waarde bewijst.  De specerij doet het goed op gegrild en kortgebakken vlees, in soepen, sauzen en marinades. Voeg je peper op het laatst toe aan je gerecht, dan komt de smaak het best tot zijn recht.

Peper, piper nigrum, is een bes afkomstig van de peperstruik, oorspronkelijk afkomstig uit India, maar tegenwoordig ook komt peper ook uit Brazilië, Vietnam en Indonesië.

De ronde bessen groeien in trossen en zijn groen, rood of geel. De nog onrijpe bessen worden geplukt en in de zon gedroogd tot ze zwart en rimpelig zijn. Eventueel worden deze korrels gemalen. Peper dankt zijn pittige smaak aan piperine, een stof afkomstig uit de schil van de peperkorrel.

In Nederland kennen we de uitdrukking ‘peperduur’ omdat het vroeger enorm duur was om de specerij in Europa te krijgen. Dat geldt tegenwoordig niet meer, maar je kunt peper zeker zien als een waardevolle specerij bij het maken van tal van gerechten.

Je herkent de peper aan het Euroma Essentials Top 10 blikje met het turquoise-blauwe etiket.

“Een scherpe, pittige smaak die in ontelbare gerechten al eeuwenlang z’n waarde bewijst”