Bereidingswijze

  1. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Verhit 1 el olie in een braadpan en braad de kippenpoten 4 min. rondom aan. Snijd 1 teen knoflook in plakjes en voeg toe. Los de bouillontablet op in 500 ml kokend water en voeg toe aan de kip. Laat 30 min. stoven op laag vuur.
  2. Snijd de rest van de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm en de dadels in plakjes. Verhit de rest van de olie in een hapjespan. Bak de aubergine 5 min. op middelhoog vuur. Voeg 1½ Baharat, knoflook, ui, dadels en zout naar smaak toe. Voeg ca. 5 soeplepels bouillon van de kip toe aan het kruidenmengsel en laat 10 min. stoven. Voeg de couscous toe en stoof nog 10 min. op laag vuur.
  3. Hak de pistachenoten grof. Verhit een koekenpan en rooster 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Voeg na 2 min. 1 el honing toe. Schep uit de pan en laat afkoelen.
  4. Neem de kip uit de pan, verwijder de botten en snijd fijn. Meng de rest van de Baharat en de munt erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Vet de springvorm in en leg een vel filodeeg in de vorm. Bestrijk met gesmolten boter, leg er iets verspringend een volgend vel op en bestrijk met boter. Herhaal totdat er een laag van 5 vellen ligt. Schep de helft van de kip er op, dek af met het auberginemengsel en schep daar de rest van de kip op.
  6. Leg er een vel filodeeg op, bestrijk met boter en stop de randjes van het deeg goed in de vorm. Herhaal dit met de overige vellen maar doe naast de boter op vel 3 en 4 ook een laagje pistachenootjes met honing. Dek af met het laatste vel en bestrijk ook dat met boter. Besprenkel met de rest van de honing en bestrooi met sesamzaad. Bak de bastilla 25 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat 15 min. afkoelen.