Ingrediënten

  • 2 stuks Euroma Steranijs
  • 1.5 el Euroma Chinese 5 spice
  • 1.5 kg iets kruimige aardappels
  • 1 kg bospeen, schoongemaakt
  • 1 kg varkensfilet
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 60 ml rijstazijn
  • 8 pruimen/pluot, gehalveerd en ontpit
  • Olijfolie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

2. Snijd het stuk varkensfilet in op 1/3 van de bovenkant in als een broodje en klap open. Snijd vervolgens aan de andere zijkant op 1/3 van de onderkant in zodat je een plat stuk vlees hebt. Smeer aan de binnenkant in met olijfolie en wrijf dan in met de helft van de Euroma Chinese 5 spice en zout naar smaak.

3. Rol het vlees zo strak mogelijk op in de lengte tot een rol en leg met de naadkant naar beneden. Knoop het touw aan de bovenkant van de rollade vast. Pak het touw en druk het 2cm verder op de bovenkant vast met je duim. Haal de rest van het touw onder de rol door. Haal het touw bovenaan door de lus en trek aan. Herhaal dit net zo lang tot het vlees helemaal opgebonden is. Draai de rol om, breng het touw terug naar het begin en knoop vast.

4. Smeer nu ook de buitenkant in met olie en wrijf in met de rest van Euroma Chinese 5 spice en zout naar smaak. Verhit een pan op halfhoog vuur en braad de rollade aan alle kanten aan. Leg daarna op een bakplaat en bak 50 minuten verder af in de oven Heb je een vleesthermometer? De kerntemperatuur mag dan ongeveer 60 graden (voor rosé) of 65-70 graden (voor doorgebakken) zijn. Heb je geen vleesthermometer? Prik in het midden van de rollade, als het vleessap helder is, dan is de rollade gaar. Haal uit de oven, dek af met folie en laat 20 minuten rusten.

5. Verhit intussen in een koekenpan de donkerbruine basterdsuiker, de rijstazijn en de steranijs tot de suiker is gesmolten, roer constant door.

6. Voeg de pruimen toe en bak deze 10 minuten mee, keer ze regelmatig om tot de pruimen zacht zijn en de saus is ingekookt.

7. Serveer de rollade met de pruimen.

Bereidingswijze kruidige aardappels en bospeen

1. Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte)

2. Snijd de aardappels in stukken van ongeveer 3cm breed. Kook in gezouten water tot je er met een vork net doorheen kunt prikken. Giet af en laat droogstomen in de pan.

3. Verdeel wat olijfolie op een bakplaat, verdeel hier de aardappels doorheen en breng indien gewenst verder op smaak met zout. Bak de aardappels 40 minuten af, tot goudbruin en krokant. Hussel tussendoor een keer door.

4. Verdeel de bospeen op een bakplaat en meng met wat olijfolie, peper en zout naar smaak. Rooster de wortels 20 minuten af in de oven.

Waardeer gerecht (0)