Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven. Voeg 1 el Za’atar en het (zee)zout toe en meng door elkaar. Schep de boter op een dubbele lag vershoudfolie. Rol de folie om de boter en draai de uiteinden van de folie in tegengestelde richting zodat er een rolletje ontstaat. Leg tot gebruik in de koelkast.
  2. Schil de bieten en snijd in parten. Schil de pastinaak en winterpeen en snijd in schuine plakken van ca. 1 cm dik. Pel de ui en snijd in parten.  Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met 1 el olijfolie. Pers de citroen uit en besprenkel de groenten met 1 el citroensap. Rooster de groenten 20 min. in het midden van de oven beetgaar. Schep halverwege om.
  3. Breng de spelt met 1 liter water en eventueel zout naar smaak aan de kook. Laat 10 min. doorkoken op laag vuur. Giet af en doe in een kom. Meng de rest van de olie, za’atar en het citroensap erdoor. Hak de koriander, peterselie en munt fijn en meng ¾ van dit kruidenmengsel door de spelt. Neem de groenten uit de oven en meng door de spelt.
  4. Verhit een grillpan. Bestrooi de zalmfilet met peper en eventueel zout en leg met de velkant naar beneden in de grillpan. Gril de zalm in ca. 8 min. bijna gaar. Keer na 6 min. Neem de zalm uit de pan en leg op de lauwwarme spelt met groenten. Verwijder de folie van de boterrol, snijd in plakjes en leg op de zalm. Bestrooi met de rest van de kruiden.