Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukken van 2 cm. Verhit 25 g boter in een braadpan, bestrooi het vlees met peper en zout en bak in 2 delen in 10 min. rondom bruin. Snijd ondertussen de ui in halve ringen, schil de pastinaak en snijd in stukken van 2 cm.
  2. Neem het vlees uit de pan en bak de ui, pastinaak, Zwolsche Stoof en spek 5 min. al omscheppend op middelhoog vuur. Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon en sherry toe. Breng op hoog vuur aan de kook. Laat 3 uur op laag vuur garen zonder deksel. Zorg ervoor dat de saus goed is ingedikt, anders wordt de pie te nat. Roer regelmatig.
  3. Snijd ondertussen de rest van de boter in stukjes. Maal de boter in de keukenmachine met bloem, roomkaas, 1½ el azijn, bakpoeder, 1 el water en zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verwijder de zaden en draderige binnenkant van de pompoen. Snijd het vruchtvlees met schil in repen van 1 cm breed en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1 el olie en bestrooi met (zee)zout. Rooster ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
  5. Neem de pan van het vuur als het vlees gaar is en draai de oven terug naar 180 ºC. Verdeel het vlees over de bodem van de pievorm en leg de pompoenplakken erop. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 3 mm dik. Leg het deeg op de vulling en druk de randen aan. Verwijder het overtollige deeg. Splits het ei, klop de dooier los en bestrijk de bovenkant ermee. Maak met een mes een aantal inkepingen.
  6. Bak de pie ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen.
  7. Snijd ondertussen de selderij grof. Doe samen met de rest van de azijn en olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak. Serveer de selderijolie bij de pie.