Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de peen en pastinaak en halveer in de lengte. Halveer de pompoen en snijd het vruchtvlees met schil in parten van 2 cm. Halveer de truffelaardappeltjes. Rasp van 1 sinaasappel de oranje schil. Halveer de vrucht.
  2. Schep de groente en aardappeltjes om met de olie en 1 el Speculaaskruiden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en leg de sinaasappelhelften en 2 takjes rozemarijn ertussen. Rooster ca. 45 min. in het midden van de oven. Schep halverwege om.
  3. Dep ondertussen de ossenhaas droog met keukenpapier en wrijf rondom in met de rest van de Speculaaskruiden en eventueel zout. Verhit 25 g boter in een braadpan en braad het vlees op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin.
  4. Steek de vleesthermometer vanaf de zijkant in het midden van het vlees en stel in op 56 °C. Draai het vuur laag en laat het vlees in 20-25 min. gaar worden tot het de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. Keer het vlees regelmatig zodat het gelijkmatig kan garen. Neem het vlees uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminium rusten.
  5. Pers de andere sinaasappel uit. Verhit de rest van de boter in het achtergebleven bakvet in de braadpan en schenk 50 ml sinaasappelsap en de fond erbij. Leg het laatste rozemarijn takje erin en breng aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken. Breng de jus op smaak met peper.
  6. Snijd de waterkers grof. Neem de groente uit de oven, verwijder eventueel de takjes rozemarijn en verdeel met de waterkers over een grote schaal. Leg de sinaasappelhelften erbij om het gerecht extra op smaak te kunnen brengen en bestrooi met het sinaasappelrasp.
  7. Snijd de ossenhaas in plakken en serveer de ossenhaas met de jus en groente.