Onze kruidnagel komt uit Madagascar. Kruidnagels zijn de gedroogde, ongeopende bloemknoppen van wel 12 meter hoge bomen. De knoppen worden heel voorzichtig met de hand geplukt om te voorkomen dat de bloemkop gaat bloeien.

De bloemknoppen worden vervolgens op grasmatten of betonvloeren uitgespreid om in slechts een paar dagen tijd in de buitenlucht te drogen. Daarna worden ze ook weer met de hand gesorteerd. Zodat alleen de grootste kruidnagels in onze potjes terechtkomen, inclusief kop. Want juist in die kop zit de meeste smaak.

Kruidnagels hebben een warme en rijke smaak met een sterk aroma van kamfer en peper. Dat vleugje winter past erg goed in kruidige warme dranken zoals glühwein, Turkse koffie en winterthee.

Kruidnagels worden al heel lang gebruikt in de keukens van China, Griekenland, India, Rusland en Scandinavië. Ze verrijken kruidenmengsels over de hele wereld: Indiase garam masala, Chinees vijfkruidenpoeder enNederlandse koekkruiden.. In de Noord-Afrikaanse keuken versterkt kruidnagel de smaak van rijst- en vleesgerechten. In Azië zijn kruidnagels populair in curry's.

Euroma kruidnagels zijn 100% puur.

De knoppen worden met de hand gesorteerd, zodat alleen de grootste kruidnagels in onze potjes terechtkomen inclusief kop.

Op weg naar duurzame kruidnagels

In Madagascar is de landbouw naast toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Maar dat heeft ernstige gevolgen voor de ecosystemen in het land. Euroma investeert daarom in duurzaamheid op bijvoorbeeld de kruidnagelvelden van Maroantsetra.

Deze regio heeft een ecosysteem dat nog niet door mensenhanden is aangetast en zelfs nog stukken oerwoud omvat. Door landbouwers kennis bij te brengen over duurzame werkmethodes en ze een hogere levensstandaard te garanderen, draagt Euroma bij aan de instandhouding van deze regenwouden.

We schakelden wetenschappers van de Missouri Botanical Gardens in om samen met lokale landbouwers binnen drie jaar aan de Sustainable Agriculture Standard-normen te voldoen. Dat moet zorgen voor duurzame kruidnagels, een gezond oerwoud en onze boeren op Madagascar genieten een hogere levensstandaard. Bij dit initiatief worden tegelijkertijd vrouwen begeleid om sociaal en economisch onafhankelijker te worden.

India is de grootste leverancier van kruidnagel, maar daar wordt het gros van de oogst opgerookt.