Nootmuskaat is de muskaatnoot van een abrikoosachtige vrucht en wordt omhuld met rode zaadrokken (foelie). De lekkerste nootmuskaat halen wij van een piepklein eilandje van de Latijns-Amerikaanse eilandengroep Grenada. De boeren hier telen de specerij op hun eigen, unieke manier, waardoor onze nootmuskaat minder toxines bevat dan bijvoorbeeld de nootmuskaat uit Indonesië.

Nootmuskaat is de gedroogde pit van een abrikoosachtige vrucht die aan de nootmuskaatboom groeit. Onze boeren plukken zelf de vrucht van de boom voordat hij eraf valt, dat voorkomt schimmelgroei en zorgt voor minder toxines in de Euroma nootmuskaat. Daarna leggen ze hem te drogen op roosters van 10 meter hoog.

De vrucht barst door het drogen open, de muskaatnoot komt vrij met de zaadrok (die in gedroogde vorm als foelie wordt gebruikt in de keuken).

Het resultaat? Een lichtzoete, zachte en zeer geurige specerij, die je zelf nog even moet schaven. De heerlijke aroma’s vervagen namelijk al snel, dus die benut je het beste als je de nootmuskaat tot vlak voor gebruik intact laat. Bovendien blijven de etherische oliën zo zorgvuldig bewaard tot gebruik.

Nootmuskaat combineert prima met andere, sterkere specerijen zoals peper. Het wordt veel gebruikt in soepen en witte sauzen, maar ook op groenten zoals spinazie, snijbiet, spruitjes, bloemkool en broccoli. Nootmuskaat past ook heel goed bij ei, aardappelen en pasta of vis, stoofpotten en vleesbereidingen van kalf en lam.

Onze nootmuskaat is 100% puur.

De boeren hier telen de specerij op hun eigen, unieke manier, waardoor onze nootmuskaat minder toxines bevat dan bijvoorbeeld de nootmuskaat uit Indonesië.