Deze uit Hongarije afkomstige specerij is zeer mild, is zoet van smaak en heeft een bloemig karakter. Naast smaak geef je je gerecht er ook een bijzondere tint mee dankzij de mooie helderrode kleur. Paprika edelsüss wordt van oorsprong veelal gebruikt in de typische Hongaarse goulash, maar je kunt deze specerij ook zeer goed gebruiken in andere zowel warme als koude gerechten, en wellicht als kleurrijke decoratie van het culinaire resultaat op je bord.

Naast dat de specerij veel voorkomt in verschillende internationale kruiden- en specerijenmelanges, is het ook een mooi op zichzelf staand product waar je vele kanten mee op kunt. Het zeer fijngemalen poeder is afkomstig van puntige rode paprika’s – familie van de Spaanse peper – die, zonder de zaadlijsten en pitjes, gedroogd worden. De paprika die wij kennen komt hier overigens niet bij van pas; de paprika die gebruikt wordt lijkt meer op een chilipeper en is iets pittiger en puntiger dan de bij ons zo bekende rondvormige paprika.

Paprika edelsüss bevat geen toegevoegd zout, is 100% puur en kun je zeer goed gebruiken bij stoofschotels. Maar ook vlees, vis en groenten kun je er smaak en kleur mee geven. Voeg het wel toe aan het einde van de bereiding, want als je het poeder te lang meebakt kan het verbranden en wordt de smaak bitter.

De Paprika edelsüss wordt niet gemaakt van ons zo bekende rondvormige paprika. De paprika lijkt meer op een chilipeper. Het is iets pittiger en puntige en het kan onder andere heerlijk gebruik worden bij stoofgerechten.