Er wordt niet altijd meteen gedacht aan kruiden en specerijen bij het bereiden van een dessert, maar deze combinatie is wel degelijk een succes. Juist hiermee kan een traditioneel dessert nét wat spannender en uitdagender gemaakt worden. Foodblogger Sabine, van OhMyFoodness houdt wel van een uitdaging en experimenteert veel op het gebied van koken. Zo is ze aan de slag gegaan met Ceylon kaneel en Chili en heeft hier 2 heerlijke variaties op crème brûlée mee gemaakt.
Met crème brûlée kun je naar hartenlust variëren.
Blog Oh My Foodness
Al sinds ik me kan herinneren ben ik gek op crème brûlée. Nu ik wat ouder word en wat beter op mijn voeding let sla ik het dessert na een etentje wat sneller over, maar als ik de verleiding niet kan weerstaan kies ik negen van de tien keer voor crème brûlée. Met crème brûlée kun je naar hartenlust variëren, de standaard vanille-brûlée is een beetje op zijn retour en steeds vaker zie je in restaurants spannende smaakcombinaties. Het leek mij leuk om aan de slag te gaan met een van mijn favoriete toetjes en daarom bedacht ook ik drie variaties op crème brûlée. In plaats van nog meer zoete ingrediënten te gebruiken, gebruik ik voor mijn variaties de kruiden en specerijen van Euroma. Die geven net een beetje extra smaak, pit en spanning aan een toch wel vrij standaard toetje.
Normaal gesproken maak je crème brûlée met verse vanille. Niet alleen is dit vrij standaard, vanille is momenteel ook nog eens hartstikke onbetaalbaar en dat zorgt alleen maar voor extra redenen om eens lekker te variëren met dit toetje.
2 variaties op crème brûlée
Dan zijn we nu aangekomen bij de variaties en die zijn gruwelijk simpel om te maken. Net zo makkelijk als de originele brûlée met vanille. Ik wilde het iets spannender aanpakken en ben daarom gaan werken met specerijen. Specerijen link je niet zo gauw aan een dessert maar het is wel de moeite waard om eens te proberen want soms ontdek je verrassende smaakcombinaties. Zo ook in het geval van mijn crème brûlée die ik uiteindelijk maakte met:
Kaneel
Ik gebruik Ceylon kaneel van Euroma die uit Sri Lanka (vroeger Ceylon) komt. Kaneel komt vaak uit Indonesië en Vietnam en heet dan Cassia kaneel, maar Ceylon kaneel is wat zoeter en rijker van smaak. Kaneel wordt gemaakt van de binnenbast van een struikachtige boom. De bast wordt gedroogd en vervolgens in pijpjes gerold. Het typerende voor Ceylon kaneel is dat de pijpjes wat dikker zijn dan je wellicht gewend bent en hol van binnen. Ceylon kaneel is ideaal voor zoete gerechten en dus ook voor deze crème brûlée.
Chocolade en chili
Tot slot een klassieke combinatie: chocolade en chili. De Drogheria Chili bestaat uit fijngesneden chilipepers waar de hete, pittige zaadjes nog in zitten - gebruik er dus niet al teveel van! De chocolade maakt de crème brûlée nog iets zoeter; de pittige chili zorgt dan voor een welkome twist.
Voor bovenstaande variaties geldt iedere keer hetzelfde: de specerijen gelden als smaakmaker in het gerecht en daarom voeg je ze toe aan de slagroom in het steelpannetje. De rest van de bereiding is voor iedere variant hetzelfde.
Welke crème brûlée ga jij als eerst uitproberen?
Crème brûlée met ceylon kaneel
Crème brûlée met chocolade en chili
Blog ontwikkeld in samenwerking met OhMyFoodness.