De friszoete pitvrucht die volop geteeld wordt in Nederland en vooral vezels en vitamine C bevat: de peer. De fruitschaal mag dus best wat vaker gevuld worden met deze sappige vrucht. Peer is veelzijdig, omdat zowel de smaak als de textuur en vorm interessant kunnen zijn voor verschillende gerechten. Verras jezelf eens door wat nieuws uit te proberen met deze smaakvolle vrucht; de niet voor de hand liggende combinaties zijn soms eenvoudig te maken.
Gember kun je goed combineren met peer als je zin hebt in iets zoets.
Zoet en intens: peer met gember
Peer kun je goed verwerken in zoete gerechtjes met bijvoorbeeld kaneel en suiker. Maar ook gember – een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld – kun je goed combineren met peer als je zin hebt in iets zoets. Probeer peer en gember eens samen op een dikke snee zelfgebakken brood (lekker in combinatie met appelstroop), door je yoghurt, op een pannenkoek of maak eens een compote met peer, gember, kardemom en steranijs. Die compote kun je overigens ook heerlijk gebruiken in je ontbijt of op brood. Smaaksensaties gegarandeerd.
Verrassend hartig: peer met kaas
Peren en hartige ingrediënten gaan heel goed samen. Houd je van pizza met sterke kazen? Pittige kaas vráágt soms om iets zoets, dus voeg er eens een paar stukjes peer aan toe. Ook lekker is het om peer toe te voegen aan een salade van rucola met blauwschimmelkaas en bijvoorbeeld een honing-tijmdressing. Het bittere van de sla en het kruidige van de dressing is een mooie combinatie met het zoetsappige van de peer en het romige van de kaas.
Zelfgemaakte drankjes zijn populairder dan ooit. Wat dacht je van ijsthee met peer en salie?
Fris en origineel: peer met Chinese 5 spice
Vijf kruidenpoeder, oftewel Chinese 5 spice, wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken of in combinatie met vet vlees, en brengt de vijf basissmaken samen; zoet, zuur, zout, bitter en umami. Maar deze Chinese specerijenmelange is ook goed te combineren met peer: een carré (langwerpig bladerdeeggebak) met peer, noten en de specerijen uit de melange (szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel) is daar een goed voorbeeld van.
Geliefd en fruitig: peer in je drankje
Zelfgemaakte drankjes zijn populairder dan ooit. En dan vooral dié drankjes, die verse ingrediënten en pure smaken bevatten. Theezakjes met peersmaken bestaan al langere tijd, maar heb je weleens échte peer aan je thee toegevoegd? Probeer het eens in combinatie met een kardemompeul en – daar heb je hem weer – gember. Of wat dacht je van ijsthee met peer en salie? Ga je liever voor een frisse ochtendstart, dan kun je kiezen voor een smoothie met peer in combinatie met honing en kaneel, of wat munt.