Yoghurt is een voedingsmiddel dat al eeuwenlang bestaat. Het melkproduct staat – zolang het mager of halfvol is – zelfs in de schijf van vijf. Het is een favoriet ingrediënt in de Indiase, Griekse en Turkse keuken en we eten het maar al te graag in een bakje met wat granola of vers fruit. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met yoghurt en het is goed te combineren met verschillende kruiden en specerijen.
Yoghurt en zijn vele kanten
Diegenen die zich ook maar een beetje verdiepen in de wereld van yoghurt, komen er achter dat er veel meer is dan alleen de Hollandse melkkoe-variant, het lactosevrije alternatief of een emmer met stevige Griekse yoghurt. Het zelf fermenteren is tegenwoordig ook favoriet en Afrikaanse Amasi-yoghurt kan gewoon in je eigen keuken tot stand komen. Of je nu zelf yoghurt maakt, of het koopt, probeer het in ieder geval eens te gebruiken in verschillende gerechten voor wat frisheid, romigheid en een zuurtje (zoals menig chef-kok dat zou zeggen). Er gaat een wereld voor je open.
Yoghurt is een veelzijdig product en verdient eigenlijk wel een ereplekje in de koelkast.
Yoghurt mag overigens alleen yoghurt heten als er de Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus Thermophilus bacterie in zit. De smaken en structuren verschillen wél van elkaar. Zo heb je onder andere Bulghaarse, Griekse en Turkse yoghurt met een wat dikke structuur, de alom bekende vanille- of fruityoghurt met uiteenlopende smaken en de nieuwe zelf te fermenteren yoghurtsoorten als Amasi en Matsoni. Yoghurt is een veelzijdig product en verdient eigenlijk wel een ereplekje in de koelkast.
Fris en fruitig: wereldse yoghurt
Wil je eens wat anders met je dagelijkse portie yoghurt? Of eet je graag yoghurt na het diner? Maak dan eens een ontbijtbowl met gembercrumble, yoghurt en verse mango of ga voor een Engelse fool: een dessert op basis van yoghurt, (deels gepureerd) fruit en specerijen. Kies bijvoorbeeld de combinatie van rabarber en gember, of ga voor mango en kardemom; deze specerijen geven het zure van de yoghurt een boost door wat zoetigheid en/of pit toe te voegen. Houd je van de Indiase keuken, dan kun je deze laatste smaakcombinatie ook gebruiken voor zelfgemaakte lassi; een Indiaas yoghurtdrankje. Die je overigens ook in een hartige variant hebt met een pittige twist van geroosterde en gemalen komijn.
Licht en oosters: yoghurt met Arabische kruiden
Een wat zwaarder gerecht kun je lichter maken door een bijgerecht te kiezen waar yoghurt in zit. Heb je bijvoorbeeld shakshuka gemaakt (een eenpansgerecht met pittige tomatensaus, gepocheerde eieren en restjes groenten) – wat in Israël als ontbijt wordt gegeten – dan is dat heerlijk met frisse zelfgemaakte yoghurtballetjes. Ook wel labneh genoemd: een soort hangop waar je balletjes van kunt draaien en vervolgens door Arabische kruiden rolt. Of gebruik de smeerbare versie als dip bij een vers stuk brood.
Probeer yoghurt met een toegankelijk kruid als peterselie of kies bijvoorbeeld chimichurri kruiden en voeg zo wat Argentijnse passie toe aan je salade.
Mals en smaakvol: yoghurt als marinade
Yoghurt leent zich ook heel goed als marinade voor vlees en gevogelte. De zuren uit de yoghurt activeren enzymen in het vlees waardoor de eiwitten worden afgebroken en het vlees extra mals wordt. Gebruik hiervoor wel een vettere yoghurt (minimaal 3% vet), zodat het niet gaat schiften tijdens het bakken. Griekse yoghurt, met 10% vet, is hierbij een goede keuze. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen, laat de marinade even goed in het vlees of gevogelte trekken en ervaar wat yoghurt met je gerecht kan doen.
Verfrissend en uitdagend: yoghurt door je salade
Een goede salade valt of staat met een dressing. Dat yoghurt vloeibaar is, komt hier natuurlijk goed van pas. En dat het lekker fris is, maakt het uitermate geschikt. Kies dus eens wat anders dan een dressing op basis van olijfolie – al kun je dit er wel goed aan toevoegen – en probeer yoghurt met een toegankelijk kruid als peterselie of kies bijvoorbeeld chimichurri kruiden en voeg zo wat Argentijnse passie toe aan je salade. Inspiratie nodig? Yoghurt gaat goed samen met ingrediënten die uitgesproken (tegenhangende) smaken hebben, zoals honing, mosterd, knoflook, citroen en koriander. Bedenk zelf wat je wil toevoegen aan het zure en frisse van de yoghurt.
Bronnen
www.thefermentcompany.nl
www.voedingscentrum.nl
www.proud2bme.nl
www.culy.nl
www.wateetons.com
www.nrc.nl
www.spoelder.nl
Ontbijt – Mara Grimm