Wanneer je zelf gehaktballen maakt dan weet je dat je met kruidenmelanges natuurlijk veel smaak toe aan je gehaktballen toe kunt voegen. Maar wil je echt het verschil maken met jouw gehaktballen? Zorg dan voor een goede afstemming van textuur en losheid van het gehakt. Stem vervolgens jouw gehaktkeuze af op de gerechten die je ernaast serveert. Zó verras je je gasten met de beste gehaktballen.
Ontdek hoe jij jouw beste gehaktbal kunt combineren met dit heerlijke recept.
Kies het juiste gehakt
Gehaktballen maken begint bij de keuze van het gehakt. Welk gehakt je kiest, ligt aan je eigen smaak, maar ook aan de gehaktbal die je voor ogen hebt en de smaken van de gerechten die je ernaast serveert. Elk soort gehakt heeft zijn typische smakelijkheden. Waar rundergehakt pittig van smaak is, heeft varkensgehakt juist een minder uitgesproken smaak en is varkensgehakt iets vettiger. Bij half-om-half gehakt wordt varkensgehakt met rundergehakt gemengd, wat de pittige smaak van rund en het smeuïge van varkensvlees geeft.
Ga je voor een meer uitgesproken gehaktballetje? Kies dan lamsgehakt, dat bekend staat om haar zeer eigen smaak. Gehakt van vogelsoorten, kip of kalkoen bijvoorbeeld, heeft vaak een wat neutralere smaak.
Zelf gehakt maken
Wil je het extra vers hebben? Maak dan je eigen gehakt. Dit begint met de keuze van het vlees. Liefst haal je dat bij de slager waar je zelf kunt bepalen wat voor vlees je wil voor je gehakt en welke kwaliteit dit heeft. De slager kan je ook helpen bij de optimale verhouding van vet vlees en mager vlees.
Ga je voor extra verse gehaktballen? Maak het gehakt dan zelf.
Er zijn talloze soorten vlees geschikt voor gehakt. Denk bijvoorbeeld voor rundergehakt aan schouderlappen van rund, runderrib of de sukadelap. Voor varkensgehakt zijn bijvoorbeeld varkensnek (procureur) of -buik geschikt. Voor lamsgehakt aan lamsschouder en -nek. Kipfilet of kipdijvlees kun je gebruiken voor kipgehakt.
Om zelf gehakt te maken heb je een keukenmachine nodig of, liever nog, een gehaktmolen. Als eerste haal je het vlees door de machine. Draai er ook meteen even een oudbakken sneetje brood door. Dit helpt je gehaktballen te binden. Als je vlees er moeilijk door komt of een papje wordt, probeer dan het vlees eens van te voren een tijdje in de vriezer te leggen. Wanneer het stevig aanvoelt, maar niet helemaal bevroren, haal je het meteen door de machine.
Zorg voor een vlotte bereiding van je gehakt dat alle ingrediënten klaar staan. Denk aan eieren, melk, broodkruimels en kruidenmelanges. Voor je begint met je gehaktballen, is het wel zaak om al je ingrediënten zo koud mogelijk te houden. Dit voorkomt dat het vet in het gehakt smelt en afbreekt. Op deze manier blijven ze lekker mals. Wanneer je ingrediënten gaat samenvoegen, zorg dan dat je het mengsel vochtig houdt. Bindmiddelen zoals eieren, melk en broodkruimels houden je mengsel zacht en sappig. Op zoek naar de perfecte verhouding in zout? Maak dan een klein gehaktballetje en bak deze. Vervolgens kun je deze proeven om te kijken of je genoeg zout er in hebt gedaan of dat je nog wat meer nodig hebt. TIP: samen met Jonnie Boer hebben wij een passende 100% pure melange ontwikkeld. Ontdek de Chef's gehaktbal kruidenmelange! Als je mengsel klaar is, ben je toegekomen aan het draaien van de gehaktballen. Hier is de truc om ze niet te vaak te rollen en kneden. Dit maakt het gehakt compact en taai als je ze bakt en je eindigt met ‘stuiterballen’. Rol ze losjes en snel in het formaat balletjes dat jij wil hebben en bakken maar! Ben je er klaar voor? Bekijk het 'geheime' recept van Jonnie Boer!
De voorbereiding
Gehakt mengen en draaien