Gember is een intense smaakmaker die past bij veel verschillende gerechten. Anni Niyazian is culinair redacteur bij Allerhande en voert de regie over de recepten van het blad. Speciaal voor de video ‘3x koken met …’ ontwikkelde zij drie recepten met gevriesdroogde gember. Laat je verrassen!
Anni vertelt je in deze video in welke gerechten de karakteristieke scherpe en tegelijk warme, kruidige smaak het beste tot zijn recht komt. Ook laat ze je stap voor stap zien hoe je er drie recepten mee bereidt.
De aromatische geur bij het fruiten van gember brengt me direct terug naar de reizen die ik heb gemaakt.
Gember is één van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Veel mensen kennen gember uit de Aziatische keuken, maar de populaire specerij is al lange tijd doorgedrongen in tal van andere keukens. De specerij wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant en combineert goed met gevogelte, vlees en vis. Maar ook desserts en koekjes krijgen een extra smaaklaag met gember, die zich wellicht het beste laat omschrijven als een combinatie van warm en pittig.
3 heerlijke gerechten met gember
In deze video demonstreert Anni Niyazian van Allerhande drie gerechten met gevriesdroogde gember. Deze gevriesdroogde variant heeft als voordeel dat smaak, geur, kleur en structuur optimaal behouden blijven. Meer weten over het vriesdroogproces, klik dan hier.
Anni gebruikt de gevriesdroogde gember in een fruitige ontbijtbowl waarin de lichtzoete, pittige en aromatische kant van gember goed naar voren komt. Heerlijk in combinatie met frisse yoghurt en zoet fruit. Daarnaast verwerkt ze de gember in een gerecht met noedels, paksoi en krokante kip. De gember is in dit gerecht samen met de sojasaus en de seasamolie de klassieke 3-eenheid die het gerecht z'n authentieke smaak geeft. Tot slot bereidt ze een frisse limoencurd. Klassiek te serveren met scones, maar ook lekker met een bolletje ijs en passievrucht. Of wat dacht je van supersnelle (zanddeeg)taartjes met mascarpone en zelfgemaakte curd? Als culinair redacteur weet ze natuurlijk als geen ander hoe ze de gerechten moet presenteren. Een feest om naar te kijken!
Zelf aan de slag?
Dit zijn de recepten van Anni: