Het organiseren van een kerstdiner vraagt meestal de nodige aandacht. Ben je met veel en ga je alles alleen maken? Verdelen jullie de taken? Of ga je voor een intiem diner met jezelf of met je partner? Alles is mogelijk en je wilt het vooral doen op een manier die voor jou het beste voelt. Euroma is er om je een handje te helpen, zodat jij de kerst stressvrij kunt beginnen.

Taken verdelen: wie maakt wat?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken wie welke taken krijgt. Als die eenmaal verdeeld zijn, dan kun je aan de slag. Begin bijvoorbeeld met het opstellen van een menu. Wat ga je maken en voor hoeveel personen? Ga je voor een thema? Kies je vis, vlees of vega in een meergangenmenu? Of ga je voor shared dining met kleinere gerechten? Of leg de focus op verrassende smaken met de Original Spices. Allemaal punten waar je rekening mee kunt houden. De Euroma Menu Matcher komt hierbij goed van pas! Denk ook na over het eventueel aanbieden van jouw keuken voor het maken van de gerechten. Is er genoeg ruimte? Het is handig als de andere gasten zelf hun boodschappen meenemen – en overleg van tevoren vooral even over beschikbaar keukenapparatuur.

Dat scheelt een hoop werk en je staat niet continu in de keuken als je gasten zijn gearriveerd

Zelf aan de slag

  • Is het bij jou thuis? Bedenk dan vast hoe je de tafel (of je hele huis) wilt aankleden en zet dit eventueel op je boodschappenlijstje – of leen wat van vrienden of familie.
  • Heb je je gerecht(en) gekozen? Kijk dan wat je al in huis hebt en stel je boodschappenlijst samen.
  • Haal de boodschappen in huis en maak een plan van aanpak: wanneer ga je wat maken?
  • Schrijf alles overzichtelijk voor jezelf op. Heb je veel voor te bereiden, dan kan het soms fijn zijn om een dag of een paar dagen van tevoren al wat klaar te maken en in de koelkast of vriezer te bewaren – doe dit alleen met (delen van) gerechten die niet kunnen verleppen, uitdrogen of klef worden. Maak bijvoorbeeld vast kaneelroomijs voor het dessert of marineer van tevoren een hele kip. Dat scheelt een hoop werk op de dag zelf en je staat niet continu in de keuken als je gasten zijn gearriveerd. Tip: check de bereidingstijd van je gerecht(en) en houd hier ruim rekening mee.

Houd het leuk voor jezelf!

Klaar om te beginnen? Zorg dan dat je een schone en opgeruimde keuken hebt, zet alleen de dingen klaar die nodig zijn. Maak tussendoor ook af en toe wat schoon en ruim op wat je niet meer nodig hebt, zo houd je goed overzicht. Maar vergeet vooral niet tussen je taken door te genieten van een kopje thee of koffie en een kerstmuziekje. Houd het leuk voor jezelf!