Rood, groen en geel. Het verschil tussen kleuren curry’s is net zo groot als de hoeveelheid combinaties die je ermee kunt maken. Maar hoe komen deze curry’s precies aan hun felle kleuren en is het echt zo dat die kleur iets zegt over de hitte?
Van oorsprong zat het verschil tussen de verschillende curry’s vooral in de kleur van de gebruikte chilipepers. Verder werden er namelijk precies dezelfde ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig hebben de currypasta’s ook nog veel andere ingrediënten en smaakmakers die ze ieder hun eigen karakter geven.
Geel
De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd. Hij lijkt een beetje op de traditionele Indiase curry, maar is toch in iedere keuken heel anders door de andere smaakmakers die worden gebruikt. De Thaise variant is lichtzoet en krijgt z’n rijke smaak van kerriepoeder, korianderzaad, komijn, citroengras, knoflook en laos.
''Gele curry is lekker mild en wordt vaak gecombineerd met vis of kip.''
Groen
Sommige mensen verwachten dat de groene curry de minst pittige is. In Thailand noemen ze groene curry ook wel gaeng kiaw wan, vrij vertaald als zoete curry. Maar vergis je niet, deze curry kan behoorlijk pittig zijn. Hij is dus soms zelfs nog heter dan de rode variant. Dat komt dan vooral door de toevoeging van verse groene chilipeper.
Andere smaakmakers in deze curry zijn verse koriander, limoenblad en soms wat Thaise basilicum (een paarse basilicum die een beetje anijs-achtig smaakt). Verder kan je soms wat citroengras en gember herkennen in deze curry en combineren ze ‘m in Thailand graag met visballetjes of kip.
''De groene curry is misschien wel de meest typische curry voor de Thaise keuken. Geen andere Aziatische keuken heeft een soortgelijke namelijk.''
Rood
Rood staat net als groen voor pittig. Voor deze curry worden flink wat verse rode chilipepers gebruikt. Er wordt gekozen voor hele rijpe pepers waardoor hij flink heet kan worden. Tegenwoordig worden die pepers soms ook vervangen voor gedroogde pepers of chilipoeder. Daardoor krijgt de curry een nog rijkere smaak.
''Er gaan soms wel 20 rode chilipepers in rode curry. Daar wordt hij donkerrood en lekker pittig van.''
Rode curry wordt vaak gegeten met garnalen of varkensvlees. Om hem wat minder heet te maken kun je de curry aanlengen met kokosmelk. Andere ingrediënten die je vaak in deze curry’s terugvindt zijn knoflook, kurkuma, citroengras en soms ook garnalenpasta.