Heb je een avondje gepland met vrienden of familie en ben jij de aangewezen persoon om te koken, maak je dan vooral niet druk en zorg ervoor dat je er plezier in hebt. Wedden dat jouw gasten dat gaan proeven in je gerechten? Liefde gaat immers door de maag.
Samen in de keuken of alleen?
Een verjaardag, een feestdag, een nieuw huis of gewoon even stilstaan bij een fijn moment, kunnen goede redenen zijn voor een etentje. Maar hoe pak je dat aan? Kies in ieder geval gerechten die de meesten lekker zullen vinden, of ga voor verrassend als jouw gasten van nieuwe smaken houden. Vergeet niet om rekening te houden met allergieën en dieetwensen.
Ook leuk: vraag ieder om een gerecht te maken en gebruik hiervoor de Euroma Menu Matcher. Dan weet je zeker dat het als totaalmenu zal slagen. Spreek dan wel van tevoren af waar de gerechten worden gemaakt. Bij jou thuis? Zorg er dan voor dat iedereen zijn eigen boodschappen en eventueel keukenapparatuur meeneemt. Wel zo handig en het scheelt jou veel extra werk. Maak ook een tijdschema, zodat je elkaar niet in de weg staat en de oven niet bezet is als jouw kip erin moet.
Als je voor kleine hapjes gaat, denk dan eens aan grotere gerechten die je in kleine porties kunt serveren
Belangrijk: de planning
Voor meer dan twee of vier personen koken kan soms een uitdaging zijn. Bedenk of je meerdere kleine gerechtjes gaat maken, een meergangendiner of alleen een hoofdgerecht. En zoek dan bijvoorbeeld naar gerechten die je ook makkelijk (deels) van tevoren kunt bereiden. Dan sta je in ieder geval niet de hele avond in de keuken en mis je niet alle leuke gesprekken. Een planning maken met wanneer je wat gaat (voor)bereiden kan al helpen om het overzicht te houden, en plan daarbij vooral ook wat pauzes in, voor jezelf. Als je voor kleine hapjes gaat, denk dan eens aan grotere gerechten die je in kleine porties kunt serveren (bijvoorbeeld een ovenschotel, groentetaart, plaattaart, of soep). Ga je voor een meergangendiner inclusief dessert? Een nagerecht zoals pannacotta of crème brûlée kun je van tevoren maken en in de koelkast of vriezer bewaren. Wel zo makkelijk!
Gebruik je verstand, vaak werkt dat het beste
Naar eigen wens
Recepten geven meestal aan voor hoeveel personen het gerecht is, maar dit is heel makkelijk aan te passen naar je eigen wensen! Deel de basisingrediënten van het recept door het aantal aangegeven personen, en je hebt de hoeveelheid per persoon. Houd er rekening mee dat je echt alleen de basisingrediënten kiest; smaakmakers en kruiden worden vaak niet verdubbeld. Die laatste kun je tijdens het bereiden altijd nog extra toevoegen als je even proeft van het gerecht. Wees hier voorzichtig mee, teveel kruiden of specerijen kun je er immers niet meer uit halen.
Handige tips:
- Gebruik bij dikkere stukken vlees of vis een kernthermometer om te checken of het echt gaar is (de gaartijd in het recept is bijvoorbeeld voor kleinere/dunnere stukken en klopt dus niet altijd).
- Houd er rekening mee dat de totale bereidingstijd die bij het recept staat ook zal wijzigen als je voor meer gaat koken. Een grotere hoeveelheid bouillon aan de kook brengen kost nou eenmaal meer tijd.
- Maak je een ovenschotel en gebruik je een grotere schaal dan aangegeven in het recept? Een hogere schaal zal meer tijd vragen, een bredere zal niet veel verschillen. Houd de bovenkant wel goed in de gaten en dek eventueel af met aluminiumfolie als het teveel gaat verkleuren.
Houd vooral in je achterhoofd dat je niet alles letterlijk verdubbelt en gebruik je verstand, vaak werkt dat het beste. En, ook niet onbelangrijk: beter te veel dan te weinig. Restjes zijn makkelijk mee te geven of in te vriezen.