Met kerst kun je flink uitpakken. Online en in magazines zijn talloze tips te vinden hoe jij de mooiste kersttafel krijgt, maar de kunst is om het bij jezelf te houden. Het gaat er om welk gevoel jij wilt creëren bij je gasten.

Je eigen stijl
Houd je van subtiel en vooral niet van teveel tierlantijntjes? Voor natuurlijke kleuren kiezen kan dan een heel rustige basis zijn. Zet takken en bladeren in mooie potjes of vaasjes op tafel, kies voor kaarslicht om het intiem te houden en ga vooral niet voor een al te druk tafelkleed of -loper. Je zult zien dat je met deze basisstappen al een hele mooie tafel hebt.

Ga je liever voor veel kleur? Kies dan voor (zelfgemaakte) versieringen, maak het persoonlijk met naamkaartjes voor de gasten, gebruik servetringen, verschillende gekleurde glazen, mooi bedrukte borden en zet verschillende kandelaren voor je kaarsen op tafel. Met de kaarsen zelf kun je natuurlijk ook variëren.

Ben je iemand die volgens de laatste trends het huis aankleedt en vind je het leuk om uit te pakken? Denk dan naast de tafelversiering ook eens aan mooi opgemaakte borden, gebruik verschillende kleuren ingrediënten in één gerecht en garneer met bijvoorbeeld verse kruiden die je hebt gebruikt. Zo’n bord is een plaatje op je feesttafel!

Met ingrediënten kun je ook veel sfeer toevoegen aan je kersttafel

Een snufje DIY met smaakmakers
Met ingrediënten kun je ook veel sfeer toevoegen aan je kersttafel. Zet bijvoorbeeld kleine bakjes of potjes neer met wat extra kruiden die je hebt gebruikt in een gerecht. Heb je bijvoorbeeld een dip van olijfolie met zeezout en za’atar? Dit staat mooi in een schenkkannetje, met een potje ernaast met wat extra za’atar voor de liefhebber. Of leg bij het nagerecht een klein zeefje neer met een bakje met speculaaskruiden (als de smaak erbij past). Zo kunnen je tafelgenoten hun dessert versieren naar eigen wens.

Houd wel ruimte op tafel voor alle heerlijke gerechten

Aan tafel
Je kunt van tevoren ook bepalen wie waar gaat zitten, zorg daarbij dat iedereen genoeg plek heeft om te kunnen zitten en lekker te kunnen eten. Kies glaswerk en servies dat bij de gelegenheid past en zet alvast wat warmhoudplaatjes op tafel om straks de warme gerechten op te kunnen serveren. Houd wel ruimte op tafel voor alle heerlijke gerechten, dat is misschien wel het belangrijkst!