Minder zout, méér smaak - zo doe je dat!
Wist je dat minder zout eten vaak juist zorgt voor méér smaak? Wij laten je graag zien hoe dat werkt én delen een heerlijk recept waarmee je het meteen kunt ervaren.
Veel mensen denken dat zout hét geheim is van een smaakvol gerecht. Maar dat is een misverstand. In samenwerking met diëtist Hilly en foodblogger Francesca van Francescakookt.nl maakten we een inspirerende video over hoe je eenvoudig kunt koken met minder zout, maar wél met volop smaak. En geloof ons: dat smaakt écht naar meer.
Zoutvrij koken is beter voor je smaak én je gezondheid.
Lekker is gezond ... en niet zo zout!
Blog Diëtiste Hilly & foodie Francesca
Waarom minder zout?
Veel van het zout dat we binnenkrijgen, zit verstopt in dingen als kant-en-klare sauzen, pakjes, broodbeleg en snacks. Zonder dat je het merkt, loopt de hoeveelheid aardig op. Veel mensen in Nederland krijgen dan ook te veel zout binnen. En eerlijk? Je lijf wordt daar niet blij van. Minder zout eten is een kleine stap die veel verschil maakt – het helpt om je voeding wat puurder en beter in balans te houden. En het mooie is: je mist het niet eens, als je weet hoe je smaak terugbrengt.
Als je even wat minder zout gebruikt, gebeurt er iets interessants: je smaakpapillen resetten zich. Binnen twee tot drie weken merk je al dat andere smaken ineens veel duidelijker naar voren komen. Zo proef je de zoetheid van een geroosterde paprika, het frisse van citroen, of de warme diepte van komijn veel intenser. En dat maakt koken met verse producten en kruiden echt een feestje.
Hoe kook ik met minder zout?
Francesca: “Minder zout koken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn – het is juist een leuke ontdekkingstocht in de keuken! Begin altijd met een smaakvolle basis: denk aan gebakken ui, knoflook, groenten en natuurlijk een mooie specerijenmix. Zo geef je meteen diepgang aan je gerecht. Voeg daar iets zuurs aan toe, zoals een kneepje citroen of een scheutje azijn, dat frist alles lekker op. En vergeet textuur niet!
Speel hier mee: door knapperige nootjes, geroosterde groenten of een romige hummus maak je het helemaal af. Zoals in mijn couscoussalade met gegrilde groenten, de Baharat van Euroma, citroen en krokante amandelen, zó smaakvol, dat je het zout echt niet mist. Door te koken met pure ingrediënten en kruiden kun je eindeloos variëren en blijft het leuk én lekker. Probeer het gewoon eens uit, je zult versteld staan van hoeveel smaak je uit je gerecht haalt zonder dat zout de hoofdrol speelt!”
“Puur koken is leuker én lekkerder. Met kruiden, textuur en kleur kom je een heel eind.”
Recept van Hilly:
Libanees platbrood met hummus & gegrilde groenten
5 tips van diëtiste Hilly om minder zout te eten:
Kies voor vers. Hoe minder bewerkt, hoe minder verborgen zout.
Gebruik krachtige kruiden en specerijen. Denk aan komijn, paprikapoeder, kurkuma, of kies voor zoutvrije kruidenmixen van Euroma.
Voeg smaaklagen toe. Denk aan zuur (citroen, azijn), umami (gebakken ui, champignons), en textuur (noten, zaden, krokante toppings).
Laat je smaakpapillen wennen. Na 2 weken minder zout proef je alles intenser.
Proef bewust. Gebruik je zintuigen: geur, kleur, textuur en smaak werken samen.
Recept van Francesca:
Couscoussalade met gegrilde groenten, Baharat, citroen en nootjes
Blog ontwikkeld in samenwerking met Diëtiste Hilly & Foodie FrancescaKookt