Het hele jaar door kun je sharing dinners organiseren – een tafel vol kleine en grotere gerechten om te delen – maar met kerst is het toch wel het allerleukst om flink uit te pakken. Te midden van de lampjes, kerstslingers en andere versieringen komen familieleden en vrienden samen om te genieten van de smaken en de sfeer van een tafel vol hapjes.

Shared dining is vooral bedoeld om met elkaar te delen. Denk aan de diners waarbij vrienden en familie wat meebrengen of de avonden waarop je met meerdere mensen in de keuken staat om elkaars culinaire kookkunsten te bewonderen. Iedereen kan pakken wat hij of zij lekker vindt en laat zich verrassen door de vele smaken en geuren van over de hele wereld.

Niet alleen in Nederland genieten we van lekker en bijzonder eten met kerst; in andere landen doen ze ook graag hun best voor een bijzonder culinair moment, ook buiten de feestdagen om. In Japan is het heel normaal om in een bar staand je hapjes te delen en het glas van je buren bij te vullen, en Libanon staat, net als Spanje met zijn tapas, bekend om zijn mezze – koude en warme gerechtjes uit de mediterrane keuken. Alles met de overeenkomsten: het delen van eten en het samenzijn.

Iedereen kan pakken wat hij of zij lekker vindt en laat zich verrassen door de vele smaken en geuren van over de hele wereld.

Naast de Europese keuken worden de niet-westerse keukens steeds populairder, zo zie je bijvoorbeeld steeds meer producten uit de Arabische keuken terug in de supermarkt. Denk aan couscous, Ras el Hanout maar ook bijvoorbeeld Harissa. Die invloeden gebruiken we maar al te graag om onder andere onze culinaire kerstgerechtjes naar een hoger niveau te tillen.

Het klinkt ingewikkeld, veel verschillende hapjes op tafel krijgen, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Wij hebben een aantal inspirerende gerechtjes voor je bedacht die je eenvoudig kunt voorbereiden en op de avond zelf zó omtovert tot kersttoppers. Wat denk je van plakjes geroosterde pompoen uit de oven of zalmfilet-hapjes in een knapperig bladerdeeg-jasje?

Hoeveel gerechtjes moet je maken?

Om te voorkomen dat je met veel te veel restjes komt te zitten, kun je met een simpel rekensommetje weten hoeveel gerechtjes je moet maken. Ben je met vier personen? Dan volstaat één hoofdgerecht (of twee halve) met twee bijgerechten. Ben je met meer, dan schroef je het aantal gewoon op en voeg je er een hoofdgerecht of wat bijgerechten aan toe. Uiteraard hebben we met iedereen rekening gehouden, en goed te combineren vlees-, vis- en vegetarische gerechtjes samengesteld.

Deze eenvoudige hapjes kun je makkelijk voorbereiden en op de avond zelf zó omtoveren tot kersttoppers.

Benieuwd naar ons shared dining kerstmenu?

Hoofdgerechten

Bijgerechten