Velen zullen het herkennen: je kiest iets lekkers om te maken – voor je gezin, vrienden of gewoon voor jezelf – maar weet niet precies welk kruid of welke specerij je het beste kunt gebruiken. Zo vraagt vlees of gevogelte vaak weer om andere kruiden en specerijen dan vis, en gebruik je bij aardappels, rijst of bijvoorbeeld couscous andere smaken dan bij groenten. Iedereen heeft natuurlijk een eigen favoriet én smaak. Uitproberen en variëren is daarom zeker een aanrader. Bijvoorbeeld met onze Original Spices-melanges, afkomstig uit allerlei werelddelen. Wij geven je tips waarmee je (vaak) met minimale inspanning maximale smaak geeft aan je gerecht. Bekijk ook de download onderaan dit artikel, zodat je met een duidelijk overzicht aan de slag kunt in de keuken.
De vleugjes komijn, koriander en de smaak van paprika zorgen voor een andere dimensie van je avondeten.
Vlees en gevogelte
Staat er vanavond kip op het menu? Gevogelte is goed te combineren met Arabische of Indiase smaken. Marineer je stukje gevogelte of vlees bijvoorbeeld in olie met Baharat om het een warme en volle Arabische smaak te geven. Of probeer eens melanges uit de Indiase keuken: Curry Madras of Garam Masala. De vleugjes komijn, koriander en de smaak van paprika zorgen voor een andere dimensie van je avondeten.
Als je zelf gehakt wilt kruiden, kun je het een werelds tintje geven met Mexicaanse Picadillo. Tevens is gehakt goed op smaak te brengen met melanges waarin gerookte paprika en komijn zit. Al-Andalus is hier een mooi voorbeeld van.
Mole, die zich kenmerkt door ingrediënten als cacao en chipotle, past goed bij zowel gevogelte en rundvlees.
Vis
Vis vraagt om een juiste bereiding, maar ook om de juiste smaken. De meeste vissoorten kun je heel goed op smaak brengen met pittige en frisse melanges als Caribbean Spice en Lemon Pepper. Ook Shichimi Togarashi – een pittige en warme melange die zich kenmerkt door de smaken van szechuanpeper en nigellazaad – geeft een fijne dimensie aan een gerecht met garnalen, kabeljauw of schol. Behalve bij vette vis als makreel of sardientjes, dan kun je beter kiezen voor de frisse melanges.
Een zoete en pittige smaak en een wat rokerig accent kun je krijgen als je witvis op smaak brengt met Vadouvan – een Indiase curry met een Franse twist.
Tot slot is Ceviche geschikt voor vele verschillende soorten vis als garnalen, zalm en witvis. Het zure van de citroen en de hitte van de jalapeño zorgen voor een aangename smaak in combinatie met vis.
Groenten
Groenten zijn mooi onder te verdelen in kleur; rood, groen, wit en oranje. Per kleur zijn er een aantal smaken die goed bij deze specifieke groenten passen. Zo kun je groene groenten heel goed combineren met kruidige en frisse specerijen – probeer Lemon Pepper, Za’atar of Thai Green Curry – en voeg je aan witte groenten een extra fijne smaak toe door te kiezen voor krachtige smaken die afkomstig zijn uit de Aziatische keuken. Een noedelgerecht met champignons en prei kun je bijvoorbeeld diepgang geven door Shichimi Togarashi te gebruiken, of ga voor een zachtere smaak en voeg wat Indiase Vadouvan toe als smaakmaker in een salade met witte asperges.
Ras el Hanout en Baharat – beide gekenmerkt door de lichtzoete smaak van kaneel – zijn mooie smaken om toe te voegen aan gerechten uit het Midden-Oosten.
Koolhydraten
Gerechten met aardappels, noedels, rijst of pasta – producten met veel koolhydraten – wil je misschien ook eens op een andere manier bereiden. Voor noedel- en rijstgerechten kun je kiezen voor, wellicht vanzelfsprekend, Aziatische smaken. Melanges uit deze keuken, zoals Garam Masala of Chinese 5 Spice, kenmerken zich vaak door de wat krachtige en/of pittige smaak en typisch Aziatische specerijen als komijn, koriander en verschillende pepers.
Ben je meer van de smaken uit het Midden-Oosten, dan maak je vast weleens gerechten met couscous of bulgur. Ras el Hanout en Baharat – beide gekenmerkt door de lichtzoete smaak van kaneel – zijn dan mooie smaken om aan deze gerechten toe te voegen. Tevens zijn deze Arabische melanges ook heel goed te combineren met oranje groenten als pompoen, wortel en zoete aardappel.
Soms is het lastig om de juiste smaak te pakken te krijgen, maar experimenteer vooral met de intensiteit van de melange die je kiest, totdat de smaak voor jou precies goed is. Het blijft een feestje om in de keuken aan de slag te gaan en de vele mogelijkheden van deze melanges te ontdekken.
Wil je nog meer inspiratie, smaakcombinaties én ideeën hoe je het beste specifieke ingrediënten op smaak kunt brengen met onze Original Spices?