Je hebt ze altijd wel in huis: kruiden en specerijen. Denk aan basilicum, peterselie, gember, chili of rozemarijn. Je kunt verse kruiden en specerijen verkrijgen, maar je kunt ze ook in gedroogde of gevriesdroogde variant kopen. Maar wat is nu precies het verschil tussen gevriesdroogde en gedroogde kruiden? In deze video legt productontwikkelaar Bert van Steinvoorn het je uit.

Kruiden en specerijen krijgen hun smaak en geur door de etherische oliën die erin zitten. Gedroogde kruiden en specerijen worden op hoge temperaturen gedroogd, waardoor deze oliën veelal verloren gaan. Gevriesdroogde kruiden en specerijen ondergaan een heel ander proces: een proces van vriesdrogen. Daarbij wordt de temperatuur tot zo’n 65 graden onder nul gebracht. Daardoor komt de smaak van de kruiden en specerijen veel dichter in de buurt van de originele smaak, geur, kleur én structuur zodra het in aanraking komt met vocht.

Gevriesdroogde kruiden en specerijen lijken in smaak, geur, kleur en structuur heel veel op het verse ingrediënt.

Maar wat is vriesdrogen precies? En hoe werkt dat proces? In deze video legt productontwikkelaar Bert van Steinvoorn uit hoe het proces van vriesdrogen en drogen van kruiden en specerijen in zijn werk gaat. Je ziet ook het verschil tussen gedroogde en gevriesdroogde kruiden.

Heb jij ook een vraag over smaakmakers, de oorsprong van kruiden en specerijen of bewust koken? Stuur je vraag naar consumentenservice@euroma.com!