We voegen allemaal weleens een theelepeltje kaneel ergens aan toe, maar of dat Ceylon kaneel of cassia is weten we vaak niet. En er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee kaneelsoorten; alleen al de smaak kan een andere dimensie geven aan je gerecht.
Twee soorten kaneel, twee oorsprongen
Kaneel is geen beschermde naam en daarom mogen beide soorten met dit etiket worden verkocht. Maar Ceylon kaneel (ook wel ‘echte kaneel’ genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia. Behoorlijk wat verschillen dus. Beide soorten komen van de kaneelboom, de Cinnamomum. Deze groeit in tropische gebieden en is lid van de laurierfamilie (net als de laurier en – ja echt – de avocadoboom). Sri Lanka – tot 1972 bekend onder de naam Ceylon – bezit de Cinnamomun Verum, waar de Ceylon kaneel vandaan komt. Deze boom heeft een dunne bast, waardoor de opgerolde stukjes binnenbast breekbaarder zijn. Deze kaneelpijpjes zijn van één kant naar binnen gerold en bevatten meerdere laagjes. De cassia kaneelpijpjes zijn dikker, omdat de Cinnamomum Cassia (groeit onder andere in Indonesië) een dikkere bast heeft. Deze pijpjes zijn hol, harder en van twee kanten naar binnen gerold.
Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam.
Kaneelsmaken en kleuren
Qua smaak is er ook het een en ander te vertellen. Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode. Dit kan ook invloed hebben op de kleur van je gerecht.
Kaneel toevoegen aan je pastasaus, vleesmarinade of mediterraanse groentestoof doet ook wonderen.
Zowel cassia als Ceylon kaneel gaan goed samen met zoete én hartige gerechten. Zo doen velen het door hun koffie, smoothie of ontbijt, geeft de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi er een boost mee aan zijn meringues, en kennen we allemaal wel die heerlijk geurende kaneelbroodjes uit Scandinavië. Maar kaneel toevoegen aan je pastasaus, vleesmarinade of mediterraanse groentestoof doet ook wonderen. De scherpe smaak van cassia of de wat rijkere en zoete smaak van Ceylon kaneel zijn kenmerken waarmee je je gerecht kunt verrijken. Welke kaneel je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.