De koningin van de specerijen, beter bekend als kardemom, is een specerij met tal van mogelijkheden, hij doet het net zo goed in toetjes en dranken als in hartige gerechten. Het is dan ook een specerij die veel wordt gebruikt in kruidenmengsels. Kardemom is bijvoorbeeld essentieel in het Indiase kruidenmengsel garam masala, maar ook in het Ethiopische berbere. Dichterbij huis ook onmisbaar in de Nederlandse speculaas- en koekkruiden of kerriepoeder.

Kardemom is dus flexibel en veelzijdig maar tegelijkertijd ook ingewikkeld en lastig te gebruiken. Dit komt met name omdat de smaak overheersend is. Maar met de juiste dosering komt de heerlijke kruidige smaak vrij die fris en citrus-achtig is met een sterke ondertoon van eucalyptus.

De smaak wordt afgegeven door de bruinzwarte zaadjes die in de limoengroene peul zitten. De vettige kleine zaadjes behouden hun aroma beter zolang ze in de peul zitten. Kwalitatief goede peulen zijn groen en dicht zodat de smaken goed behouden blijven. Tijdens het koken komen de smaken en geuren tot leven zodra de peulen gekneusd worden voor toepassing in bijvoorbeeld stoofgerechten. Een andere manier is om de zaadjes te roosteren en vijzelen voor gebruik in gebak en koekjes.

Zodra kardemom benoemd wordt gaat het vaak om de groene variant. Er is echter ook een zwarte variant, deze komt uit dezelfde familie, de gemberfamilie. De smaak van deze grotere, donkerbruine, gerimpelde peulen is wel compleet anders. De zwarte peulen worden traditioneel boven een vuur gedroogd wat ze een rokerige smaak geven. Op deze manier kent de zwarte peul weer zijn eigen unieke toepassingen.

Het vergt dus een ontdekkingstocht om de smaak van kardemom tot leven te laten komen in je eigen keuken. Maar zoals aangegeven is kardemom ook flexibel. Voor gegarandeerd succes probeer het eens in gerechten met appel, sinaasappel, peer, peulvruchten of zoete aardappel. Heb je al een aantal kruiden in gedachten voor dat ene gerecht van vanavond? Kardemom combineert goed met de volgende kruiden en specerijen: karwijzaad, chili, kaneel, koriander, gember, paprika, peper, saffraan, kruidnagel en komijn.

De koningin van de specerijen, beter bekend als kardemom, is een specerij met tal van mogelijkheden, hij doet het net zo goed in toetjes en dranken als in hartige gerechten.