De West Afrikaanse keuken begint langzaam ook Europa te veroveren. En dat is maar goed ook. Want deze kruidige comfort food-keuken verovert harten vanaf de eerste hap. 

Achtergrond
Afrika als continent is natuurlijk heel groot. Niet gek dus, dat ook hier een heleboel keukens te onderscheiden zijn. In deze kruidenmelange is vooral gekeken naar de smaken van West-Afrika. Deze keuken – als je dat al één keuken zou kunnen noemen – werd beïnvloed door onder andere Portugal, Frankrijk en Engeland, maar heeft inmiddels ook echt zijn eigen signatuur. Kenmerken zijn bijvoorbeeld de warme smaken van gerookte paprika en cacao. Maar je kunt ook frisse, zure tonen herkennen van tamarinde en zelfs pittigheid van jalapeno pepers en ancho chili’s.

De West-Afrikaanse keuken is eenvoudig, maar wel rijk in smaken. Er wordt veel gebruik gemaakt van groenten en vezelrijke producten zoals rijst en brood. Ook stoofpotten en soepen staan hier graag op het menu. Een echte favoriet is jollof (gekruide, pittige rijst met tomaat en paprika), vrijwel ieder land heeft wel een eigen variant op dit gerecht.

Ieder gerecht begint vaak met een basis van tomaat, ui en chili. Groenten spelen in deze keuken een belangrijke rol. Vlees of vis zie je veelal terugkomen in een stoofpot of braai.

Wat wel een vaste waarde is, is de gezelligheid aan tafel. Eten gebeurt hier in grote groepen, met de hele familie. Gezelligheid is onlosmakelijk verbonden met comfort food en je kookt hier nooit een klein beetje. Geen slecht excuus dus om grote pannen op te zetten met je favoriete stoof of een hele zondagmiddag lang te barbecueën.

Warme smaken als cacao en gerookte paprika geven gerechten uit de West-Afrikaanse keuken meteen dat comfort food-gevoel.