Zeg je Amerika, dan zeg je groot. En groots zijn ook de variaties op de barbecue en de eindeloze hoeveelheid lekkere gerechten die daar vanaf komen. En het geheim van die allerbeste surf & turf uit Midden-Amerika? Een mix van kruiden als (gerookte) paprika, selderij, ui en knoflook. En ook daar mag je op z’n Amerikaans – in grote getalen mee strooien.

Achtergrond
Deze kruidenmix is geïnspireerd op de smaken waar ze in Midden-Amerika maar geen genoeg van krijgen. Die van de Creoolse keuken. Deze keuken is een combinatie van de Afrikaanse en Europese keuken en kent ook invloeden uit West-Indië. Kenmerkend aan Creools eten is de mix van vlees en vis in één gerecht en het gebruik van heel veel kruiden.

In de gerechten uit de Creoolse keuken worden zoute en zoete smaken afgewisseld. Daarnaast is het niet gek om naast de combinatie van vis en vlees ook fruit toe te voegen aan hartige gerechten. De keuken staat echt symbool voor gezelligheid. Denk aan luie zondagen met vrienden of familie en comfort food.

Wat naast kruiden het andere geheim is van de Creoolse keuken? Geduld. Hier lijken ze de term slow cooking te hebben uitgevonden. Stoofpotten en vlees dat lang gemarineerd is, zijn de basis van deze keuken. De twee bekendste gerechten zijn Jambalaya (een soort paella met kip, chorizo en garnalen) en Gumbo (stoofpot met vlees, vis en okra).

De heilige drie-eenheid in deze keuken: selderij, (groene) paprika en ui. Deze smaakmakers vind je als het even kan terug in elk gerecht. En dus ook in deze kruidenmix. Die is overigens niet pittig, want hoewel er veel kruiden te vinden zijn in ieder gerecht, wordt rode peper vaak los geserveerd zodat iedereen zelf kan bepalen hoe heet hij eet.

In het zuiden van de VS weten ze dat goed eten tijd kost, maar altijd het wachten moeite waard is.