Braai is een melange afkomstig uit Zuid-Afrika. Braaien ofwel grillen, door de bereiding van ‘braaivleis’, is een belangrijk onderdeel uit de Zuid-Afrikaanse eetcultuur. Deze rijke en warme melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals koffie en kokos. Heerlijk voor het op smaak brengen van vlees als rub of marinade, maar ook geschikt voor groenten.

Achtergrond
Zuid-Afrika – ook wel bekend als ‘Een wereld in één land’ – kent vele culturen en religies. En zo ook smaken. Zowel Oost-aziatische invloeden als die van de Indiërs zijn merkbaar in deze gekruide keuken. Bij Zuid-Afrika denk je misschien aan typische gerechten als bobotie of bunny chow, maar er is veel meer dan dat. Het land staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn Afrikaanse braai. Met zijn allen gezellig bij de bbq, wachtend en kletsend, terwijl er grote stukken vlees op liggen die uiteindelijk door iedereen tegelijk worden opgegeten. Boerewors (gekruide varkensworst) en sosaties (lamsvleesspiesjes) zijn favoriet. Vaak wordt al het vlees geserveerd met stywe pap (een soort dikke pap van maismeel) en een smaakvolle saus. De pap wordt met de handen opgerold, gedipt in de saus en opgegeten met het vlees. Typisch Zuid-Afrikaans.

De uitdagende combinatie van koffie, kokos en zwarte kardemom in deze melange zorgt voor verrassende smaken in je keuken. Koffie associeert men vaak met bitter, maar als je er een zoete tegenhanger – zoals kokos – aan toevoegt, ontstaat er balans. Net zoals bij kokos en zwarte kardemom; deze laatste heeft een wat complexe smaak, maar de kokos brengt weer wat verfijning. Een goede combinatie dus.

De Zuid-Afrikaanse keuken kent ook veel gerechten die bereid worden in gietijzeren pannen, de welbekende stoofschotels vol smaken en geuren. En niet alleen met vlees; vis is ook zeer geliefd. Of wat dacht je van rijstgerechten met zowel vlees of vis, als lekker veel groenten? De smaken uit onze African Braai zijn heerlijk in een marinade voor als je vlees gaat grillen tijdens je eigen ‘braai-feestje’, maar ook in bijvoorbeeld een rijstgerecht met gemarineerde kip of een currysaus met vlees en groenten die je serveert in uitgehold wit brood (bunny chow).

De uitdagende combinatie van koffie, kokos en kardemom in deze melange zorgt voor verrassende smaken in je keuken.