Peru kent kruidige en smaakvolle gerechten, waaronder de traditionele ceviche. Deze krachtige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten als citroen en jalapeño. Het zure van de citroen en de hitte van de jalapeño zorgen voor een aangename smaak in combinatie met vis. Of gebruik het eens als smaakmaker door een frisse salade of voor gevogelte.

Achtergrond
De Peruaanse keuken, zoals we deze nu kennen, is een ware fusion van invloeden van de Spaanse en, in mindere mate, de Afrikaanse keuken, aangevuld met meer recente Aziatische invloeden. De Peruaanse keuken wordt dan ook beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld met een record aan typische gerechten. Zo ook ceviche, in zuur gegaarde vis. Tijdens het marineren ontwikkelen de friszure smaken in combinatie met verse vis en de scherpte van de jalapeño zich optimaal. Het zuur van citrussap laat de eiwitten in de vis stollen waardoor deze gaart, zonder verhitting. Met als resultaat dat de structuur van de vis veel delicater en zachter is in vergelijking met gekookte of gebakken vis.

Weetje
Hoe je het precies uitspreekt daar zijn de meningen over verdeeld, maar wat duidelijk is, is dat het geen seviesj is. De meesten zeggen seevietsjee, maar omdat het een Peruaans gerecht is en ze daar officieel Spaans spreken, spreek je de v uit als een zachte b. Om het nog lastiger te maken spreek je de c ook eigenlijk uit als een th, maar die hoor je nauwelijks.

Het zure van de citroen en de hitte van de jalapeño zorgen voor een aangename smaak in combinatie met vis.