Peru kent kruidige en smaakvolle gerechten, waaronder de traditionele ceviche. Deze krachtige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten als citroen en jalapeño. Het zure van de citroen en de hitte van de jalapeño zorgen voor een aangename smaak in combinatie met vis. Of gebruik het eens als smaakmaker door een frisse salade of voor gevogelte.
Achtergrond
De Peruaanse keuken, zoals we deze nu kennen, is een ware fusion van invloeden van de Spaanse en, in mindere mate, de Afrikaanse keuken, aangevuld met meer recente Aziatische invloeden. De Peruaanse keuken wordt dan ook beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld met een record aan typische gerechten. Zo ook ceviche, in zuur gegaarde vis. Tijdens het marineren ontwikkelen de friszure smaken in combinatie met verse vis en de scherpte van de jalapeño zich optimaal. Het zuur van citrussap laat de eiwitten in de vis stollen waardoor deze gaart, zonder verhitting. Met als resultaat dat de structuur van de vis veel delicater en zachter is in vergelijking met gekookte of gebakken vis.
Weetje
Hoe je het precies uitspreekt daar zijn de meningen over verdeeld, maar wat duidelijk is, is dat het geen seviesj is. De meesten zeggen seevietsjee, maar omdat het een Peruaans gerecht is en ze daar officieel Spaans spreken, spreek je de v uit als een zachte b. Om het nog lastiger te maken spreek je de c ook eigenlijk uit als een th, maar die hoor je nauwelijks.
Het zure van de citroen en de hitte van de jalapeño zorgen voor een aangename smaak in combinatie met vis.
Verkrijgbaarheid
Dit product is niet meer verkrijgbaar.
Tip
Een keer iets anders? Schep de uitgelekte ceviche in een taco of tortilla. Ook lekker op minitortilla’s bij de borrel.
Ingrediënten
knoflook, ui, korianderblad, paprika, gember, 4% jalapeño, 3% citroenschil. Bevat geen toegevoegd zout.
Bereiding
De vis is essentieel voor een goede ceviche, deze dient echt vers te zijn en net uit de koelkast te komen. Bijna alle vissoorten zijn te gebruiken voor een ceviche. Meng de Ceviche-melange met citrussap om de vis mee te marineren. Hoe lang de vis gemarineerd moet worden is afhankelijk van de stevigheid van de vis en de mate van garing. Bij het marineren van 10 tot 15 minuten is het oppervlak gaar, echter de binnenkant nog rauw. Bij garing tussen de 15 en 20 minuten is de buitenkant gaar en de binnenkant mals en sappig, nogmaals 5 minuten langer marineren zorgt voor een garing tot ver in het midden van de vis.
Naast het maken van de traditionele ceviche is de melange ook uitermate geschikt als smaakmaker door een frisse salade of voor gevogelte.