Speculaaskruiden, ofwel koekkruiden, zijn gedurende het hele jaar niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Deze warme, kruidige melange kenmerkt zich door ingrediënten als Ceylon kaneel en gevriesdroogde gember. Heerlijk om koek en speculaas mee op smaak te brengen maar ook geschikt voor taarten of in ontbijtgerechten.

Achtergrond
Speculaas komt voort uit het woord specerij. In de zeventiende eeuw hebben de Nederlanders veel gehandeld in specerijen. Door de VOC werden kruiden en specerijen breed verkrijgbaar en daardoor ook betaalbaar. Bakkers gingen flink experimenteren en ontwikkelden elk een unieke bereidingswijze voor het beste koekje, nu beter bekend als speculaas. De naam is afkomstig uit de samenstelling van specerij en Claes, op de ouderwetse speculaasjes stond dan ook altijd een ’Claes’ afgebeeld. Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden: een goede basis bestaat uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom en peper.

Deze warme, kruidige melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals ceylon kaneel en gevriesdroogde gember.