Pittig, aards en in balans. De basis van deze melange staat gelijk aan de relaxte sfeer van Suriname. Eén van de meest bekende gerechten hiervandaan, roti, is er eentje die iedereen een keer in zijn leven zou moeten eten. De simpele basis van aardappel, kip en kousenband wordt compleet met ei, rotivellen en – misschien wel het belangrijkste onderdeel – de mix van pure kruiden en specerijen.

Achtergrond
Suriname, ofwel ‘de groenste schat van de aarde’, biedt naast zijn groene jungles ook indrukwekkende rivieren, een bruisende hoofdstad en een verscheidenheid aan smaken. De diverse bevolkingsgroepen in dit kleinste land van Zuid-Amerika zorgen voor veel verschillende gerechten. In Nederland is roti de meest bekende. Officieel is roti de naam van een Indiaas platbrood, daar komt het dan ook vandaan. Het belandde vervolgens in Suriname en daar is er een gerecht van gemaakt. Dit gerecht is vervolgens met Surinamers mee naar Nederland gekomen.

Balans is misschien wel het juiste woord voor de mix aan smaken die er gebruikt wordt.

Balans is misschien wel het juiste woord voor de mix van smaken die er gebruikt wordt. Typische Surinaamse gerechten zijn onder andere Saoto-soep (Surinaamse kippensoep), Heri Heri (een gerecht van banaan, zoete aardappel en cassave) en uiteraard de welbekende roti, op smaak gebracht met masalakruiden. Masalakruiden, een mix van onder andere koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella zaad, fenegriek en peper, is tevens de basis van onze melange.