Vadouvan (Vadagam) is afkomstig uit de Puducherry regio waar veel Franse koloniale invloeden zijn. Een Indiase curry met een Franse twist. Deze warme, subtiele melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals rozenbloemblad en dragon. De melange is heerlijk om gevogelte of vis mee te kruiden. Maar kan ook gebruikt worden als basis voor een soep of als smaakmaker in een salade.

Achtergrond
Herkomst van Vadouvan is de oostkust van India, het land van de Tamil Nadu. Vadouvan heet in het Tamil vadagam. In Europa kennen we het nu onder de Franse naam Vadouvan. Dat alles heeft een koloniale oorzaak. Tot aan 1954 zijn de Fransen in delen van India aanwezig geweest. Dus tot na de officiële onafhankelijkheid van India van het Verenigd Koninkrijk. Via die weg is de vadagam als vadouvan in de Europese keuken terecht gekomen.

Vadouvan heeft een complex en enigszins zoetig aroma als je er aan ruikt. Het is een echt kerriemengsel waarin de geur van de ui, mosterdzaad, komijn en fenegriek goed te herkennen zijn. Verder heeft het mengsel een mooie tekening door onder meer rozenblaadjes, gebroken chillis en stukjes ui.

Deze warme, subtiele melange is pittig, iets zoetig, rokerig en grove gemalen, waardoor er prachtige rozenblaadjes in terug te vinden zijn. Het is een echt kerriemengsel waarin de geuren van ui, mosterdzaad, komijn en fenegriek niet te missen zijn. Vadouvan (Vadagam) komt uit de Puducherry regio in India waar de Franse kolonisten duidelijk hun invloed hebben achtergelaten. Niet voor niks wordt dit specerijenmengsel dan ook wel de Franse kerrie genoemd, al is het veel milder van smaak. Het geeft je Indiase curry een Franse twist.

Benieuwd welke gerechten je kunt maken?

Een Indiase curry met een Franse twist.