Bij Hollandse gerechten wordt er vaak gedacht aan de welbekende stamppotten en de avg’tjes (aardappels, vlees, groente), en niet meteen aan specerijen als komijn, gerookte paprika en karwijzaad. Maar deze smaakmakers zijn zeker welkom in een Hollandse pot, al dan niet met een twist.

Komijn heeft een licht aardse smaak, net als aardappels, maar krijgt een soort zoetheid als je deze twee combineert. Ook de aroma’s van komijn vullen tijdens het bereiden op een prettige manier je keuken. De daarnaast aanwezige gerookte paprika geeft je gerecht een meer karakteristieke smaak. Tot slot voegt het karwijzaad warmte, diepte en een licht anijsachtige smaak toe.

Deze Wereldse Melange, zonder toevoegingen als zout en suiker én 100% puur, is niet alleen een welkome smaakmaker bij gebakken (zoete) aardappels, maar ook goed te gebruiken bij geroosterde groenten uit de oven (denk bijvoorbeeld aan bloemkool of pompoen). Of gebruik het, in combinatie met aardappels, in een ovenschotel met pompoen, worstjes, cherrytomaatjes en lente-ui. Staat er bij jou thuis een quiche met lekker veel kaas op het menu? Ook dan kun je deze mix van smaakmakers goed gebruiken; zowel komijn als gerookte paprika en karwijzaad zijn goede vrienden met kaas.

Of probeer eens iets heel anders – buiten de Hollandse keuken om – en ga voor een Spaanse ovenschotel met zoete aardappel, chorizo en de typische smaken van deze melange. Voor nóg meer inspiratie kun je altijd een kijkje nemen bij onze recepten op de website, voor ieder wat wils.

Met deze melange kun je een twist geven aan alle Hollandse stampotten.