Vis en de Scandinavische keuken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vis kan dan ook niet ontbreken op het Noorse, Finse, Deense en Zweedse menu. Gevangen in eigen wateren. Verser kan bijna niet. En vis is natuurlijk ook nog eens hartstikke gezond.

Onze Wereldse Melange Scandinavische viskruiden hebben we gebaseerd op het traditionele gravad lax, een gerecht van rauwe zalm. De vis wordt hiervoor een paar dagen in een speciale marinade gelegd van zout, suiker en kruiden zoals dille. Daarbij droogt de zalm wat uit en het vrijgekomen vocht maakt van de marinade een sterk geconcentreerde brij die voor de saus kan worden gebruikt.

Onze melange bevat een tikkeltje zout als bijproduct van de friszure specerij sumac. We voegen het zout er dus niet zelf aan toe, omdat wij vinden dat jij je eigen smaak moet kunnen maken.

Bieslook, dille en peterselie zijn samen met ui de basis van deze melange. Het mosterdzaad past perfect bij de dille én bij vis en de zwarte en witte peper zorgen voor wat scherpte.

We hebben er ook nog wat roze peper uit Brazilië bij gedaan voor de kleur. Want de grove structuur van deze melange, maakt hem niet alleen smaakvoller, maar ook nog eens een lust voor het oog.

De sereh heeft de frisse smaak van citroen, maar dan dieper. Samen met de citroenschil en het citroenpoeder maakt dat deze melange een zalige oppepper voor niet alleen zalm, maar ook witvis of eigenlijk, als we heel eerlijk zijn: voor alles uit de zee.

 

*De Scandinavische viskruiden bevat zout i.v.m. de conservering van sumak . Zo wordt klontvorming voorkomen.

Onze Wereldse Melange Scandinavische viskruiden hebben we gebaseerd op het traditionele gravad lax.