De vijf fundamentele smaaksensaties worden in de Thaise keuken in vrijwel iedere maaltijd met elkaar verenigd. Heet (pittig), zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter komen samen in bijna alle gerechten, die ook nog eens boordevol verse kruiden zitten.

In deze Wereldse Melange op basis van sereh, lavas en nigellazaad, is de Thaise keuken onmiskenbaar aanwezig. De knoflook zorgt voor een diepe smaak, sereh maakt de mix wat fris, citroenachtig. En ook het korianderzaad en –blad geven de melange een verfrissende stijl.

Ui neemt de zoete smaaksensatie voor zijn rekening en het knalgele kurkuma de bittere. De bouillonachtige, ietwat hartige smaak komt van de lavaswortel, het lavasblad en de laos.

Het enige dat dan nog ontbreekt is wat pit. Daarom hebben we er zwarte peper aan toegevoegd. En omdat het oog ook wat wil, maakten we deze melange af met mooie, groene peterselie en het prachtig tekenende nigellazaad.

Deze melange past goed bij kool en peultjes, maar is ook heerlijk om paddenstoelen mee te kruiden. Om de kruiden en specerijen goed te kunnen verdelen over de groente, hebben we de structuur lekker fijn gemaakt. Zo worden alle smaken gelijkmatig verdeeld.

In deze Wereldse Melange op basis van sereh, lavas en nigellazaad, is de Thaise keuken onmiskenbaar aanwezig.